Answers of common questions during pregnancy - By our expert gynaecologist team

 During  pregnancy, women often feel excited yet anxious. It’s important to understand that any woman who is about to become a mother should be aware of these issues during this period; as an experienced obstetrician I always answer numerous questions frequently asked by people. 



Here are some of common questions:

Q1: What are the symptoms of pregnancy?

Ans: Common symptoms include:

  •  Missed periods 
  •  morning sickness
  •  fatigue
  •  breast tenderness
  •  mood swings
  •  frequent urination.
Q2:How soon can I confirm pregnancy?

Ans:Home pregnancy tests can detect pregnancy as early as 6-8 days post-ovulation. Blood tests can confirm pregnancy even earlier.But if you missed your periods and no positive results you should wait and repeat test after a couple of weeks. It is normal sometimes to have negative results too early but still you are pregnant.

Q3: What are the risks of miscarriage in the first trimester?

Ans: Miscarriage risk is highest in the first trimester, with approximately 20% of pregnancies ending in miscarriage.But no need to worry early diagnosis and proper treatment can prevent miscarriage and successful pregnancy till term.


Q4: what are the early symptoms that may lead to miscarriage in early pregnancy?

Ans: common symptoms that may lead to early miscarriage include:

  • Spotting or bleeding from vagina 
  • Brownish discharge from vagina 
  • Abdominal cramps 
  • Lower abdominal or back ache 
  • Headache 
  • Dizziness 
  • Clots or tissues coming from vagina
  • Reverse pregnancy symptoms 

Q5: Can I exercise during the first trimester?

Ans:  Yes, gentle exercises like walking, yoga, and swimming are beneficial. Avoid vigorous activities and sports. Infact light exercises are beneficial to strengthen pelvic muscles that will help during labour and sometimes improve urinary incontinence.

Q6: What foods should I avoid during the first trimester?

Ans: Avoid raw meat, seafood, unpasteurized dairy, and excessive caffeine

Q7: which food should be  preferred during pregnancy?

Ans: A balanced diet rich in folic acid, iron,omega 3  and calcium.



Q8: How often should I visit my gynaecologist? 

 Ans: Schedule appointments every 4-6 weeks during first trimester,every 2 weeks during second trimester and every week during third trimester to monitor fetal development and address concerns.

Q9: Can I travel during the first trimester?

Ans: Generally, yes, but long-distance travel and high-risk activities should be avoided. Consult your gynaecologist before traveling, who will measure your individual risks.

Q10: How can I manage morning sickness?

Ans: Try ginger tea, take dry crackers in breakfast, vitamin B6 supplements, and small, frequent meals. Avoid spicy or fatty foods.Try to stay hydrated.

Q11: Can I take medications during the first trimester?

Ans: Always consult your gynaecologist or health care provider before taking any medications, as some may harm fetal development.

By addressing these common questions, expectant mothers can better understand and navigate their pregnancy. Remember, always consult your gynaecologist or health care provider for personalized guidance and care.

5 comments:

  1. Thank you so much.such a nice information

    ReplyDelete
  2. Very informative keep it up dear

    ReplyDelete
  3. I have a question is it normal to have whitish discharge during first trimester? I’m very worried about this

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes it's normal until it is not smelly or cause itching.still you should take personal consultation if problem is severe

      Delete
  4. Thank you so much for amazing sharing

    ReplyDelete